NovostiZavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad učesnik Erazmus+ projekta za unapređenje kapaciteta u oblasti buke i vibracija

23.11.2018

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, 20. i 21. novembra 2018. godine održan je inicijalni sastanak Erazmus+ projekta SENVIBE (Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering), u čijem fokusu je unapređenje kapaciteta u oblasti buke i vibracija. U projektu učestvuje 11 partnerskih institucija iz zemlje i inostranstva, a koordinator projekta je Univerzitet u Novom Sadu.


U osnovi projekat SENVIBE su strateška unapređenja i investicije u oblasti buke i vibracija. Projekat je motivisan Poglavljem 27 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koje je posvećeno temama u oblasti životne sredine, u kojoj su potrebna strateška ulaganja, unapređenja i investicije. Ovim projektom je prvi put u Srbiji planirano uvođenje novog master programa iz vibro-akustike, a predviđena je i modernizacija studijskih programa za školovanje budućih inženjera različitih struka, kao i uvođenje kurseva za celoživotno učenje u oblasti buke i vibracija. Pored toga, planirano je da Univerzitet u Novom Sadu prvi put u svojoj istoriji dobije moderne laboratorije iz oblasti buke i vibracija vredne 140.000 evra.

Projekat pored Pokrajinskog sekretarijata i Univerziteta u Novom Sadu, uključuje još tri univerziteta iz Srbije: Univerzitet u Nišu, Univerzitet iz Kragujevcu i Univerzitet Edukons, kao i dva univerziteta iz inostranstva, iz Velike Britanije i Švedske kao i Uniju poslodavaca Vojvodine i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad. Pridruženi partneri su Privredna komora Srbije i Društvo mladih akustičara

Moderator inicijalnog sastanka projekta, održanog u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, bila je prof. dr Ivana Kovačić, rukovodilac projekta SENVIBE. U prvom radnom danu Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad je prezentovao mr Ivan Lomen a drugog radnog dana je aktivnosti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad na ovom projektu prezentovao dr Milorad Španović.


Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad kao aktivni učesnik SENVIBE projekta ima za cilj da razvije i implementira LLL (Life-Longtime-Learning) kurseve iz oblasti buke i vibracija, kao i da učestvuje u osnivanju No&Vib Hub-a, koji će omogućiti saradnju između akademskih i neakademskih institucija u ovoj oblasti po pitanju organizacije prakse za studente i njihov rad na relevantnim praktičnim problemima, kao i za podizanje svesti šire zajednice po pitanju buke i vibracija u životnoj i radnoj sredini.

 

«